Maasgroep 18


Tips voor het scannen

Het inscannen van fotoalbums, dia's of negatieven is best wat werk en je doet het niet snel een tweede keer. Het is dus de moeite waard om het in één keer goed te doen. Hier wat advies voor het beste resultaat, ookal zijn er vast meerdere manieren goed.

Qua bronmateriaal is optische kwaliteit is niet altijd alles. Heb je de keuze tussen het inscannen van negatieven of de pagina's van een foto album, dan geeft dat laatste een lagere beeldkwaliteit. Maar, de foto's met handgeschreven commentaar zijn veel leuker dan de meer klinische negatiefscans. Eenvoudige scanners kunnen soms wel 'kwaad', als ze geen detail in donkere stukken kunnen laten zien of het contrast veel te sterk aanpassen.

Scannen

 • Gebruik het beste, modernste, grootste apparaat wat je kan vinden. De foto's leven verder in het archief met de kwaliteit die je ze nu meegeeft. Achter een grote professionele A3 scanner op de zaak sta je met rechte rug en kun je een fotoalbum goed laten rusten. Dat geeft betere resultaten dan een leuk geprijsde all-in-one voor thuis. Die scant waarschijnlijk met mindere kwaliteit. Het gaat niet alleen om resolutie maar ook om dynamisch bereik en kleurdiepte.Verder blijft op een A4 scanner een fotoboek minder mooi liggen

  Geen apparaat tot je beschikking? Stuur een berichtje, wij kunnen het ook doen.

 • Scan zo recht mogelijk. Achteraf rechttrekken in software kost tijd (en geeft kwaliteitsverlies). Neem de tijd om iedere pagina weer recht te leggen.

 • Weinig achtergrondlicht en de boel aandrukken tijdens het scannen helpt een lichtzweem langs de randen voorkomen. Het is een klusje voor een winteravond.

 • Ga je het album ooit nog openslaan? Sommige foto albums hebben historische of emotionele waarde maar er is een categorie albums waar nooit meer in gekeken gaat worden.. Wees meedogenloos en snij de bladzijden los. Dat scant veel makkelijker en dus beter.

 • Scan in JPEG formaat en op de maximale resolutie die de scanner ondersteunt. Als er een kwaliteitsparameter instelbaar is, zet die dan flink hoog.

 • Scan de pagina's strikt op volgorde zodat de bestandsnamen oplopen als paginanummers.Je maakt anders een behoorlijke puzzel voor jezelf of voor ons
 • Controleer tussendoor af en toe het resultaat. Weinig dingen storender dan na veertig pagina's er achter komen dat je al die tijd een rand kwijt bent, scheef werkt, enzovoort...

Uitsnijden

De meeste grote scanners mailen de resultaten. Sommige mailprogramma's zoals Outlook bieden via een omweg een mogelijkheid om alle attachments in één keer te bewaren. Of je slaat ze één voor één op. Je hebt dan een directory vol bestanden die je naar de site kan uploaden.

Je kunt het hierbij laten. Het zijn natuurlijk afbeeldingen met steeds meerdere foto's er op en dat kijkt op een beeldscherm niet lekker. Wil je ze ook nog voor ons uitknippen? Graag! Maar doe het wel goed. Met de keuzes die je in deze stap maakt bepaal je hoeveel werk er nog aankomt.
 • Gebruik een programma wat "lossless" kan knippen uit JPEG bestanden. Een Windows programma wat hiervoor, met een beetje oefening, handig voor werkt is Irfanview, maar er zijn misschien ook andere.

 • Kies per pagina de logische volgorde om de foto's te bekijken en knip ze in die volgorde uit. Irfanview geeft de uitgeknipte exemplaren vanzelf een naam met oplopend nummer. Na de upload sorteren op naam is dan genoeg om het album op de goede volgorde te krijgen.

 • Bijschriften voegen veel toe aan de foto, dus knip die mee uit

 • Hoe creatiever de eigenaar van het foto album is geweest tijdens het plakken, hoe bewerkelijker het kan worden. Sommige foto's staan scheef, sommige bijschriften staan op een rare plek, sommige foto's zijn onmogelijk met bijschrift in hun eentje uit te knippen.

  Ben je los met Photoshop, Paintshop Pro, the Gimp of iets vergelijkbaars dan weet je wat je te doen staat... Ben je dat niet, het is prima om scheve foto's te uploaden, of foto's met een bijschrift er naast en een deel van een andere foto er bij. Dan gaan wij er mee verder.

 • Hou bij het uitknippen van scheve foto's meer ruimte om de foto dan bij een rechte. Bij het rechtzetten gaat een deel van het kader verloren.

Uploaden

Op de site wijzigen

Na het uploaden naar een eigen album klik je de link onderaan het upload-vak. Het album wordt geopend maar je ziet nog niks. De 'thumbnails' zijn nog niet gegenereerd. Afhankelijk van de hoeveelheid duurt dat even. Je kunt bovenaan 'Blokkeren' kiezen als je vindt dat je nog niet klaar bent en anderen in de tussentijd het album niet te zien moeten krijgen.

Als alle thumbnails er zijn:

 • Selecteer 'Wijzigen', scroll omlaag tot 'Volgorde' en kies 'Naam...'.