De Lelievlet

De lelievlet is een stalen zeilboot van bijna zes meter lang, eind jaren '50 ontworpen samen met Scoutingleden speciaal voor gebruik bij Scouting. De lelievlet zeilt makkelijk en is door zijn luchtkasten onzinkbaar. Hij kan een flinke klap hebben, wat natuurlijk niet de bedoeling is maar wel gebeurt. Hij is groot genoeg om met 6 kinderen (de "bak") en hun bagage, kookspullen, dekzeil, etc, op tweedaagse tocht te gaan.

Je kunt met de lelievleit natuurlijk zeilen, maar ook roeien, wrikken en jagen. Hij kan flink wat wind aan maar kan tegelijk door ondiepe kleine slootjes. Je kunt er in slapen. Het is kortom de ultieme boot om mee op avontuur te gaan door de binnenwateren van Nederland. Heel veel achtergrond informatie vind je op de scoutwiki.

Als je net bij de Zeeverkenners komt is alles aan de vlet nog groot en zwaar. Gelukkig zijn er andere kinderen bij die er goed mee om kunnen gaan. Door de jaren win je aan handigheid en kracht en krijg je steeds meer beheersing over de boot.


Heeft de lelievlet nadelen? Hij zeilt wat minder snel dan veel andere zeilboten van dezelfde lengte. Hij is zwaar. Dat is ook een voordeel want je krijgt er sterke armen van. Het belangrijkste nadeel is wel dat staal roest. In de winter is er daarom best veel werk aan te doen. Gelukkig kun je bij de Maasgroep de helft van de tijd het werk binnen doen in de droge loods. De radio staat aan, het is gezellig, maar het moet wel gebeuren.


Schoonmaken, schuren, staalborstelen, schilderen.. het hoort er allemaal bij. Je leert er van wat onderhoud is. De meeste mensen vinden het een mooi gezicht als onze vloot voorbij vaart. En van jouw vlet kun je wel zeggen dat je het, samen met de rest van de bak, helemaal zelf gedaan hebt!


Tot slot, je kunt ook zelf een lelievlet bouwen! Print de bouwtekeningen hieronder uit, het beste op A3 formaat. Plak de halve delen aan elkaar, je kunt daarna de panelen uitknippen en overtekenen op karton of hout. Géén makkelijke klus! Een paar extra handen kan regelmatig geen kwaad. Wel een heel mooi project voor regenachtige zondagmiddagen. Verf in de goede kleuren kun je natuurlijk op de Maasgroep krijgen.