Reddingsvesten

Op de waterkampen krijgen de kinderen een reddingsvest in bruikleen. Hier moeten ze tijdens het kamp goed voor zorgen. Het moet aan als de leiding dat zegt.


Voor de Welpen is dat altijd als de boot vaart. Bij de Zeeverkenners is dat op groot water, water met beroepsvaart, bij het dragen van een regenbroek of bij harde wind.

De Matrozen hebben meer ervaring en hebben op groot water het zwemvest aan als de omstandigheden daar om vragen. Ze kunnen dit zelf al aardig beoordelen en de begeleiding spreekt dit goed met ze door om te zorgen dat spannend niet gevaarlijk wordt.

De leiding en begeleiding heeft een voorbeeldfunctie en draagt, vanaf de zeeverkenners, het zwemvest wanneer de jeugdleden het ook moeten doen.

We zeggen vaak zwemvest, maar het is een reddingsvest. Het verschil is dat die laatste je gezicht boven water draait ook al ga je buiten bewustzijn voorwaarts te water. Een zwemvest is voor in een kano, een reddingsvest is daar niet geschikt voor.

De reddingsvesten van de Maasgroep zijn 'vaste' reddingsvesten, van die oranje dingen met drijvers. Als je ze op de foto ziet met een hele groep ziet dat er altijd leuk uit. Voor de drager zelf zit een automatisch vest wel prettiger en staat het ook stoerder. Ze zijn duurder, je bent zo €90 of meer kwijt. Door de kosten is het niet mogelijk dat voor de hele vereniging te doen.

Een automatisch vest blaast zichzelf op als je in het water valt. Van subtiel blauw of zwart verandert hij dan in een felle signaalkleur. Sommige kinderen hebben zelf zo'n vest en dat vinden we prima. Voor iedereen die van plan is veel op het water te zijn is een automatisch reddingsvest een goede investering want je draagt hem makkelijker, dus vaker.

Het is voor gemotiveerde Zeeverkenners en eigenlijk alle Matrozen een toepasselijk verjaardagscadeau!


Wel is het belangrijk te beseffen dat een automatisch vest onderhoud nodig heeft. Je hebt er kosten aan tijdens de levensduur. Het vest moet wel werken als je het water in gaat.  De controles kun je laten doen of  zelf doen.

Op de Avontuur hebben we een aantal automatische reddingvesten voor de leiding en die moeten verplicht periodiek gekeurd worden. Voor privé reddingsvesten is dat niet verplicht. Maar het kan geen kwaad na een aantal jaren dat toch een keer te doen. Ze verouderen natuurlijk wel. Na 14 jaar wordt een vest niet meer gekeurd.

Winkels in Rotterdam waar je heen kunt zijn Kok watersport of Correct Marine.