Matrozen

De Matrozen zijn de jongens en meisjes van 15 tot 17 jaar. Matrozen, dat komt van 'Matrozen ter Wilde Vaart'. 'Wilde Vaart' is een term uit de scheepvaart, waarmee schepen worden bedoeld die niet volgens een vaste lijndienst varen. Ze weten nooit waar hun volgende reis naar toe is.


De matrozen bedenken zelf hun activiteiten en worden hierbij ondersteund door hun begeleiding. Varen en het onderhoud van de boten is de basis van hun programma, maar alles is mogelijk. Ze varen in grotere zeilboten, de lelieschouw. Er past meer in dan de lelievlet en hij kan ruiger water aan. De matrozen gaan in de zomer naar groter water, zoals IJsselmeer en de stromende delen van Zeeland. Goed kunnen zeilen en je reis plannen op basis van de stroming is daarvoor belangrijk. Daar wordt vantevoren veel mee geoefend.Ook helpen de matrozen mee bij de andere onderdelen. Sommigen helpen mee bij de welpen opkomsten, anderen geven in het voorjaar de CWO 1 lessen aan de Zeeverkenners.

Bij de kleinere kampen gaan de Matrozen op pad met de lelieschouwen en de Avontuur, soms alleen, soms met de Zeeverkenners. 's Zomers varen ze helemaal zelf, en vaart de begeleiding mee op de Aphrodite. Twee weken opeengepakt in een open zeilboot, dat is niet niks. Maar het is ook geweldig. De matrozen vormen een hechte groep en ze beleven avonturen die je ergens anders niet zo snel meemaakt.