Aphrodite

De Aphrodite is de zeeschouw van de Stam. Ze is gekocht in 1981 als casco uit de boedel van de werf Haring en Zn. in Boskoop. Er lagen er drie maar er moest snel gehandeld worden. Het verhaal gaat dat verschillende leden later spijt hadden er niet zelf ook eentje gekocht te hebben. Het casco is met de Avontuur naar de Maasgroep gesleept en daar afgebouwd door de Stam zelf, met hulp van andere leden. In de zomer van 1982 was project af en kon de Aphrodite een behouden vaart gewenst worden.

De mast, zeilen en zwaarden werden nieuw gekocht. Op andere dingen werd bezuinigd. De motor was bijvoorbeeld een oude ankerliermotor die door onze terrein beheerder 'gered' was toen onze buren hem weggooiden. Na nog een ander gratis exemplaar staat er nu een motor in die het blijft doen als je hem nodig hebt.


Zeeschouwen ontstonden na de afsluiting van het IJsselmeer. Door teruglopende visvangst was de bouw van klassieke vissersschepen niet meer rendabel. Ze bestaan uit vlakke platen om de bouw te versimpelen. Dat ziet er vaak stoer uit maar de meeste zijn best... plat. De Aphrodite is met de dubbele zeeg in het bovendek een sierlijk exemplaar, wat de bemanning, zolang er redelijk geschilderd is, onderweg dan ook wel eens te horen krijgt.
Sinds de komst van de Aphrodite is de hele Maasgroep vloot van staal. Daarvoor voer de Stam met houten open zeilboten. In de Aphrodite liggen je spullen droog en kun je heel wat slecht weer aan. Je kunt nog op pad als je daar met een lelievlet of de Avontuur al niet meer over denkt. Veel generaties Stam hebben stoere verhalen over tochten in harde (onderschatte?) wind. Overspoeld door water iets leren over wat je allemaal aankan, of nog net niet, de Aphrodite maakt het mogelijk en is er nog nooit de zwakke schakel in geweest. Maar liever vaar je natuurlijk in de zon van haven naar haven op het IJsselmeer of op de Waddenzee, met zijn allen op het mooiste schip van de vereniging!


's Zomers vaart de Aphrodite meestal twee keer uit. Eén keer twee weken als begeleidingsschip op Matrozenkamp en daarna natuurlijk op het kamp van de Stam zelf. De Aphrodite is ingericht om met 6 man te kunnen slapen, maar als het echt moet kan je er met 10 een plek vinden.