De verkenners

 

Inleiding

Scouting is opgebouwd uit verschillende leeftijdscategorieën, speltakken genaamd. Naarmate je bij een oudere speltak komt wordt de leiding steeds meer begeleiding (bij de Matrozen) totdat je bij de Stam alles helemaal zelf mag proberen. Scouts zijn jongeren tussen de 11 en de 15 jaar. Daar wij een watergroep zijn worden de Scouts bij ons Zeeverkenners genoemd.
Bij de Zeeverkenners heb je nog wel leiding, maar af en toe ga je zelfstandig, met je mede verkenners, dingen ondernemen.
Om je alvast een klein beetje een beeld te geven staat op deze pagina wat kreten, overgenomen uit o.a. de Scoutingfolder voor Scouts:

 

De Zeeverkenners

Zoals al gezegd zijn wij een watergroep wat betekent dat water en boten een centrale plek in ons programma innemen. 's Zomers zitten we veel op het water en 's winters moeten de zeilboot, een lelievlet, waar je die zomer in gezeild hebt natuurlijk wel onderhouden worden. Dit wordt afgewisseld met sport en spel, binnen of buiten, in het bos of in een gymzaal. 's Winters namelijk gaan we een keer in de twee weken naar een gymzaal, om daar even uit te kunnen leven.

Onze wacht, de groep Zeeverkenners, is verdeeld in kleinere groepjes van zo'n 5 personen, een bak genaamd. Veel wat we doen, doe je met je bak. In elke bak zit een (oudere) Zeeverkenner die de verantwoordelijkheid draagt over de boot en de bak. Hij of zij wordt een bootsman genoemd en zijn of haar 'hulpje', een kwartiermeester. Zij hebben vaak al wat meer ervaring dan de andere Zeeverkenners en kunnen die andere Zeeverkenners dan ook het wat en hoe leren.

 

Nieuw bij de Zeeverkenners

Na vier keer gekeken te hebben bij de Zeeverkenners, mag je beslissen of je blijft. Als je ook Zeeverkenner wilt worden word je geïnstalleerd. Zo'n installatie is altijd een groot feest, waarvoor ook je ouders uitgenodigd worden. Na de installatie mag je net als de andere Zeeverkenners ook het Zeeverkenners uniform dragen. Dit uniform bestaat uit de blauwe Zeeverkennersblouse, een blauwe spijkerbroek, de tok (een soort Matrozenpet), je insignes en een groepsdas.

 

De Zeeverkennersgroet

Bij het openen en bij installatie groeten Zeeverkenners elkaar met de rechterhand, zoals aangegeven in het plaatje. De drie omhoog staande vingers staan voor de drie delen van de belofte. Verder zie je dat de duim over de pink gaat. Dit is om te symboliseren dat de grote de kleinere beschermt.

Maar we kennen binnen Scouting nog een speciale manier van groeten. Over de hele wereld geven Bevers, Welpen, Zeeverkenners, enz. Elkaar de linkerhand als teken van vriendschap.
Waarom je linkerhand zul je vragen. Baden Powell, de oprichter van Scouting, bezocht eens een indianenstam. Daar zag hij dat deze indianen elkaar de linkerhand gaven, "omdat die het dichtst bij ons hart zit, en we in die hand nooit een wapen dragen". Dat vond Baden Powell zo'n mooi gebruik, dat hij het voor Scouting heeft overgenomen.

 

Kampen en andere bijzondere activiteiten

Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk het zomerkamp. Deze is standaard de eerste twee weken van de zomervakantie van de basisschool.

De Zeeverkenners gaan elk jaar een aantal maal een (lang) weekend weg. Vaste prik is elk jaar het Pinksterweekend. Andere mogelijke weekenden zijn bijvoorbeeld Pasen of het 1e weekend van de herfstvakantie. Je krijgt hier in ieder geval ruim op tijd bericht over, zodat je er rekening mee kan houden.

Andere hoogtepunten zijn de 24-uurs-race en de 18-uurs-race. Dit zijn zeilwedstrijden, waarin het de bedoeling is om in resp. 24 of 18 uur zoveel mogelijk rondjes te zeilen. De 24-uurs-race wordt gezeild rond juli op de Bergsche Voorplas en is een wedstrijd van de watersportvereniging Aegir, dus niet alleen voor scouting boten. De 18-uurs-race wordt in september gehouden op de Kralingse Plas. Dit is een gebeuren voor alleen Scoutinggroepen.

Ook worden er elk jaar de bakswedstrijden gehouden. In 4 weken tijd word er gestreden om de baksprijs. Wie heeft de beste bak?

Feestdagen waarbij alle leden van de Maasgroep aanwezig mogen zijn, zijn o.a.:
* Baden-Powell-dag (dit is de man die de fundamenten voor het scoutingspel gelegd heeft), de zaterdag het dichtst bij 22 februari, dan wordt meestal een groot gezamenlijk spel gedaan.
* Kerstmaaltijd met een spel.
* Het groepsweekend of de groepsmiddag
* Nieuwjaarsreceptie, een gelegenheid voor alle leden, oud-leden en ouders.

Zeeverkenners die 15 zijn mogen 'overvliegen' naar de matrozen in september. Op de dag van het overvliegen krijgen we eerst Welpen over die 11 geworden zijn, hiervoor moeten we iets leuks verzinnen. Daarna hebben de Matrozen iets bedacht om de oudste verkenners op te eisen.

 

 

Opkomsten & vakanties

De opkomsten van al onze speltakken vinden plaats op zaterdag. Voor de verkenners is dit zaterdagmiddag van 13:30 tot 16:30. Iedereen is echter in principe vanaf 12:00 uur welkom. Op zaterdagen die in de vakanties vallen draaien we niet altijd Verkenners. De verkenners krijgen eens in de zoveel tijd (,lees gemiddeld 6-8 weken,) een programma briefje mee waarop de bijzonderheden voor de komende periode staan vermeld zoals bv vakanties, kampen, bijzonder opkomsten. Mocht u denken 'dit is wat voor mijn kind' of wilt u gewoon nog wat nadere informatie kom dan gerust eens op zaterdag langs om te kijken. Het is wel verstandig vooraf even kontakt met ons op te nemen om te kijken of er een opkomst is en of dat er voor de komende zaterdag eventueel een andere opkomst tijd/lokatie gepland is.

Vind ons ook op :

Bezoek ons op Facebook