De welpen

 

Inleiding

Scouting is opgebouwd uit verschillende leeftijds-categorieën, speltakken genaamd. Naarmate je bij een oudere speltak komt wordt de leiding steeds meer begeleiding (bij de Matrozen) totdat je bij de Stam alles helemaal zelf mag proberen.
Welpen zijn kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Met veel thema, sport, spel, en nog veel meer beleef je elke keer wat nieuws. Je leert onwijs veel en het is nog leuk ook.
Welpen maken gebruik van het thema het 'Jungleboek' van Rudyard Kipling, waarschijnlijk wel bekend van de Disneyfilm het Jungleboek. Iedere leiding heeft dan ook een naam uit het Jungleboek.
In het programma komt het thema niet altijd terug. Wij gebruiken iedere keer een ander thema en vaak wordt er ook zonder thema gespeeld.

 

De Welpen

Weet jij wat Welpen zijn?
Welpen zijn jonge wolven. Samen met de oudere wolven leven ze in een groep. Zo'n groep noem je een horde. Wolven leven vaak in de rimboe, een groot bos, waar natuurlijk ook andere dieren wonen. Welpen doen niets liever dan samen spelen en ravotten en erop uittrekken om de rimboe te verkennen. En daar wij een Watergroep zijn houden onze Welpen natuurlijk ook erg veel van water.
Van deze jonge wolven hebben wij onze naam gekregen.

Zo'n Welpenhorde bestaat uit verschillende wolvenfamilies. Als er in zo'n familie jonge wolfjes worden geboren, noem je dat een nest Welpen. Zo is het ook bij ons in de groep. De horde is verdeeld in nesten, dus groepjes Welpen, die bij elkaar horen.
Elk nest heeft een eigen aanvoerder, een gids, en een helper. Dit zijn meestal oudere Welpen die weten hoe het er aan toegaat in onze horde en wat extra taken hebben gekregen.
Net zoals in de rimboe zijn er bij ons in de horde ook leiders, zoals Baloe, Sahi, Ka, enz. Dit zijn gewoon leiding met namen van de rimboedieren.

 

Welpengebruiken

Wolven en hun Welpen hebben hun eigen gebruiken, wij ook. Veel van deze gebruiken zijn herleid uit het verhaal van het Jungleboek.

De raadrots en de kring

In het rimboeverhaal wordt verteld, dat Akela, de oude wolf, op een raadrots lag en dat de horde voor de raadrots in een kring verzamelt.
Zodra de wolven voor de raadrots verzameld waren, gooiden zij hun kop achterover en riepen Akela een welkom toe.
Zo is het ook in onze horde. Elke opkomst beginnen we met het verzamelen rond onze eigen raadrots. Één van de leiding staat op de raadrots en geeft een teken. De Welpen hurken daarop neer, met van elke hand je wijs- en middelvinger op de grond tussen je voeten, en je knieën naar buiten gericht, zoals je op de voorkant ziet.
Dan, om Akela te begroeten, roepen alle Welpen: 'Akela, wij doen ons best!' Op hetzelfde ogenblik spring je op met twee vingers van iedere hand, net als twee wolvenoren, elk aan een kant van je hoofd. De handen blijven omhoog, terwijl één van de Welpen zo hard als hij kan de vier nesten toeroept: "Djib, djib, djib, djib!" (Dit betekent: Doe je best). Alle Welpen antwoorden hem / haar, terwijl ze de vingers van de rechterhand spreiden, zoals bij de groet, en de linkerhand naar beneden doen: "Wij dob, dob, dob, dob, woef!" (Dit betekent:Wij doen ons best). Bij "woef" brengt elke Welp zijn / haar rechterhand en rechtervoet vooruit als afsluiting van de horderoep. Hierna kan de 'jacht' beginnen.

De Welpengroet

Als je elkaar op de horde wilt groeten (Bij het openen of een installatie), dan doe je dat met je rechterhand, zoals de tekening laat zien. Waarom twee vingers omhoog? Bedenk maar eens, hoe een wolvenkop er uit ziet.

Maar we kennen binnen Scouting nog een speciale manier van groeten. Over de hele wereld geven Bevers, Welpen, Zeeverkenners, enz. Elkaar de linkerhand als teken van vriendschap.
Waarom je linkerhand zul je vragen. Baden Powell, de oprichter van Scouting, bezocht eens een indianenstam. Daar zag hij dat deze indianen elkaar de linkerhand gaven, "omdat die het dichtst bij ons hart zit, en we in die hand nooit een wapen dragen". Dat vond Baden Powell zo'n mooi gebruik, dat hij het voor Scouting heeft overgenomen.

 

Kampen en andere bijzondere activiteiten

Op gewone opkomsten spelen de Welpen veel in het bos, of anders binnen. Ze doen renspelletjes, speurtochten, ze knutselen, leren knopen en kompas lezen en nog veel meer leuke dingen.

Elk jaar worden er nestwedstrijden gehouden. Vier weken lang doen de nesten hun best om de 1e plaats te halen. Wat ook elk jaar terug komt is het Rottermerenweekend. Alle Welpen gaan dan een nachtje op het wachtschip van de groep slapen, de Avontuur. De Avontuur vaart dan naar de Rottermeren, waar er altijd wel wat raars gebeurt (zo is Neptunus een keer langs gekomen) en er wordt gezeild in de zeilboten, vletten, van de Zeeverkenners. Met dit weekend kan je meteen een beetje wennen aan het zomerkamp.

Het zomerkamp is natuurlijk het hoogtepunt van elk jaar. Zeven dagen lang in een vreemd clubhuis slapen is best een beetje spannend, maar vooral ook heel erg leuk. Ook op dit kamp is er altijd een thema. De raarste figuren kom je tegen en je maakt de spannendste avonturen mee.

 

 

 

 

 

 

 

Als je 11 bent, vlieg je over naar de Zeeverkenners. Meestal in September, soms ook in Maart.

 

 

Opkomsten & vakanties

De opkomsten van al onze speltakken vinden plaats op zaterdag. Voor de welpen is dit zaterdagochtend van 10:30 tot 12:30. Op zaterdagen die in de vakanties vallen draaien we niet altijd Welpen. Voor alle zekerheid krijgen de Welpen voor elke vakantie een brief mee, waarin meteen staat wanneer de volgende opkomst weer is. Mocht u denken 'dit is wat voor mijn kind' of wilt u gewoon nog wat nadere informatie kom dan gerust eens op zaterdag langs om te kijken. Het is wel verstandig vooraf even kontakt met ons op te nemen om te kijken of er een opkomst is en of dat er voor de komende zaterdag eventueel een andere opkomst tijd/lokatie gepland is.

Vind ons ook op :

Bezoek ons op Facebook